GPG: Brez vpisa v zemljiško knjigo lahko ostanete brez nepremičnine!

April 10, 2011 | Avtor: | Objavljeno v Razno

Lastniki več kot 500 nepremičnin v Ljubljani, Litiji, Grosuplju, na Vrhniki in drugod: če ste jih kupili od podjetja GPG, niste pa jih vpisali v zemljiško knjigo, lahko ostanete brez njih.

Odvetnica Irena Dobravc Tatalovič je z možem hišo kupila pred dobrimi desetimi leti in jo vpisala v zemljiško knjigo. Tega pa nista storila z garažama, saj zanju ni bila narejena parcelacija.

In garaži, ki ju ni bilo mogoče vpisati v zemljiško knjigo, je sedaj podjetje GPG prodalo oziroma s pobotom preneslo na podjetje Vozila Gorica. Podobna usoda je, kot je mogoče prebrati v pogodbi, doletela še na stotine drugih zemljišč v Ljubljani, Grosuplju, na Vrhniki, v Litiji, Gorenji vasi, Sodražici in drugod.

“Gre za več kot 500 nepremičnin in parcel. Ne samo garaže naših sosedov, tudi hiše naših sosedov, tudi najverjetneje številne druge nepremičnine, za katere ljudje sploh ne vedo, kaj se z njimi dogaja. Teoretično in praktično je mogoča prodaja naprej,“ je povedala Dobravc Tatalovičeva. “Pogodba je nezakonita. Pozvala sem jih, naj jo takoj razveljavijo,“ je še povedala.

Večinski lastnik podjetja GPG in njegov direktor Boris Dolamič je pojasnila obljubil za jutri. V podjetju Vozila Gorica pa se branijo, da ni njihov namen, da bi za poplačilo terjatev prejeli nepremičnine. A kakršne koli špekulacije bi lahko preprečilo zgolj in samo razdrtje pogodbe. “Mi smo pripravljeni na razveljavitev te pogodbe, absolutno,“ je dejal direktor podjetja Peter Kodermac. Pojasnil je, da bodo najprej poskušali ugotoviti, na katerih nepremičninah so bremena tretjih oseb, in dodal, da še sam ne ve, kaj naj naredijo. “Mi kot upnik v tej stvari sploh nimamo dostopa do nobene dokumentacije,“ se je še pritožil.

Danes so tako začeli zgolj umikati plombe oziroma predznambe na delu zemljišč, a jih lahko teoretično jutri spet vpišejo. Čudi pa tudi, da slabe tri milijone dolga poravnavajo s toliko zemljišči. “Kakšna je ta obveznost po vsebini in kakšna višina je te obveznosti, ko gre na drugi strani za večstomilijonsko vrednost nepremičnin, iz te pogodbe ni razvidno,“ pravi odvetnica Dobravc Tatalovičeva.

Nenavadno je tudi, da po pogodbi slovenska sodišča niso pristojna odločati o sporih iz te pogodbe, temveč so za to ustanovili posebno arbitražo. In naprej: v pogodbi piše, da je postala pravnomočna zgolj dva dni po podpisu. Postavlja pa se tudi vprašanje, ali ni bila pogodba sestavljena pred kratkim in datirana za nazaj, saj je GPG v težavah, kar dokazujejo blokirani računi podjetja. Pogodbe, podpisane leto dni pred stečajem ali prisilno poravnavo je namreč na sodišču možno izpodbijati.

Avtor:

Do sedaj je napisal 3 objav.

Odgovori