Elektromotorji

May 30, 2012 | Avtor: | Objavljeno v Tehnologija

V industriji in tudi nasploh so elektromotorji zelo pomembni elementi. Srečamo jih praktično povsod. Elektromotor je električna naprava ki z električno energijo proizvaja mehansko. Delovanje te električne naprave omogočajo magnetna polja. Leta 1821 je Faraday pokazal načelo pretvorbe električne energije v mehansko s pomočjo elektromagnetnih polj.V osnovi elektromotorje delimo na enosmerne (DC) in in izmenične (AC).
Glavni sestavni deli enosmernih elektromotorjev so stator(del ki miruje), rotor(vrteči del), komutator(tudi kolektor – je del rotorja) in ščetke(pritiskajo na komutator).Obstajajo tudi brezkrtačni motorji, kjer ni komutatorja. Zasnova takega motorja je praktično enaka kot pri sinhronskih motorjih na izmenični tok. Enosmerni motorji so dokaj robustni in se uporabljajo predvsem za motorje zelo majhnih moči.
Druga vrsta elektromotorjev pa so izmenični elektromotorji. Tu ločimo še tri povrste. To so sihronski, asihronski in pa univerzalni motorji. Tu izstopajo asihronski elektromotorji, ki predstavljajo večino električnih pogonov v svetu.

Avtor:

Do sedaj je napisal 1 objav.

Odgovori