Dezinfekcija rok z dezinfekcijskimi sredstvi

September 11, 2014 | Avtor: | Objavljeno v Razno

Roke in dlani so najbolj izpostavljen del človeškega telesa. Vsak dan z njimi prijemamo raznorazne stvari, ki so polne bakterij, kljuke vrat, predvsem stranišč, računalniške tipkovnice, rokovanje z drugimi ljudi, nato pa se prek rok z prehranjevanjem ti mikrobi prenesejo do naših ust.

Po raziskava strokovnjakov naj bi se več kot 80% infekcij na človeka preneslo prek rok. Ta procent pa lahko znatno zmanjšamo s pravo higieno rok. Velikokrat pa se zgodi, da je na javnih straniščih zmanjkalo mila ali pa preprosto nimamo dostopa do umivalnika ko smo naprimer na poti. Tudi če nam je dostop do umivalnika omogočen pa še vseeno ni nujno, da iz rok odstranimo vse škodljive mikrobe, saj si marsikdo ne zna pravilno umiti rok ali pa nima pravih pogojev.

Dezinfekcijska sredstva so v takih primerih lahko še kako koristna. To so običajno razpršila z razkužili ali pa različna mila, ki imajo dezinfekcijske lastnosti. Vendar bodite pozorni, na trgu obstaja mnogo mil, ki oglašujejo dezinfekcijske lastnosti, ki pa to niso. Prava dezinfekcijska sredstva naj bi uničila več kot 99% bakterij, ki se zadržujejo na koži.

Dezinfekcija rok bi morala postati standard, saj prevečkrat zaidemo  v situacije, ko imam zelo umazane roke polne bakterij, pa se tega sploh ne zavedamo. Takrat, ko nas doleti nadležna driska ali pa gripa, pa je že prepozno. Za umivanje rok v domačem okolju ni težko poskrbeti, ko pa niste doma pa je najenostavnejša rešitev uporaba razpšilnikov z razkužilno tekočino. Razpršliniki za na pot so priročni, njihova velikost se lahko primerja z vžigalnikom, shranimo pa ga lahko v torbico, avto, šolsko torbo ali celo žep.

Dezinfekcija rok z dezinfekcijskimi sredstvi je zelo enostavna, pred nakupom se prepričajte le, da izdelki ne poškodujejo kože. Z rednim in učinkovitim umivanjem rok s pravimi mili, ter uporabo razkužilnikov v pršilu se lahko izognete marsikateri bolezni in nevšečnosti, na vsakem koraku pa vas bo spremljal tudi občutek »čistosti«.

Avtor:

Do sedaj je napisal 475 objav.

Odgovori