Vsestranska kmetijska mehanizacija

December 22, 2018 | Avtor: | Objavljeno v Razno

Specializirana oprema za kmetovanje je nadvse učinkovita in nepogrešljiva za optimizacijo donosa kmetijskih površin. Po eni strani je povsem smiselno iskati mehanizacijo, ki je močno prilagojena enemu samemu namenu. Po drugi strani pa je seveda prav tako dobrodošlo različne funkcionalnosti kombinirati v eno napravo, kolikor je to možno.

Oprema za kmetovanje

Vsestranska kmetijska mehanizacija, ki ima več funkcionalnosti, prinaša kar nekaj prednosti. V prvi vrsti seveda olajša delo in zmanjša čas in trud, ki ju moramo vložiti v to. Nadalje pa zmanjša tudi finančno breme pri nakupu in vzdrževanju opreme ter pomeni prihranek prostora.

Najbolj se bodo te prednosti seveda izkazale pri delu. V nekaterih primerih gre za povsem enostavne in smiselne kombinacije – to je recimo okopalnik za koruzo, ki ima pogosto še dodatno funkcijo dognojevanja. Tako je okopalnik za koruzo v praksi tudi dognojevalec in ga lahko uporabljamo za oba namena ali le za enega. V prvi vrsti seveda skrbi za okopavanje koruze, odstranjevanje plevelov in rahljanje zemlje, dognojevalec pa doda piko na i in hkrati omogoča še sprotno dognojevanje. Če okopalnik za koruzo ne bi imel te funkcije, bi bilo treba dognojevanje opraviti naknadno, z drugimi pripomočki.

Funkcionalnosti za okopalnika za koruzo

Okopalnik za koruzo združuje funkcionalnosti okopalnika s funkcijo dognojevalca, kar je že dovolj, da lahko ta priključek uvrstimo med vsestranske. Nekateri pripomočki kmetijske mehanizacije pa so seveda še bolj vsestranski kot okopalnik za koruzo. Nenazadnje gre pri slednjem še vedno za obdelavo zgolj ene vrste rastlin, medtem ko se lahko opremimo z mehanizacijo, ki je univerzalno uporabna za obdelavo kmetijskih površin. Vprašanje pa je, koliko pozornosti se splača namenjati tem lastnostim. Okopalnik za koruzo je na primer nepogrešljiv pripomoček za tiste, ki želijo izboljšati donos koruze, saj v tej funkciji skorajda nima alternative. Tudi bolj uporabni in morebiti bolj vsestranski pripomočki ne morejo nadoknaditi tega namena. Treba bo najti idealen kompromis glede na dejanske potrebe kmetovalca. 

Avtor:

Do sedaj je napisal 443 objav.

Odgovori