Svetovna digitalna znamenitost v analogni obliki

June 20, 2020 | Avtor: | Objavljeno v Razno

V Kranju je 13.3.2018 potekalo slovesno odkritje prvega spomenika blockchain tehnologijam na svetu. Na sredini krožišča na presečišču Ceste Staneta Žagarja in Gregorčičeve ulice so vmestili veliko kovinsko skulpturo kriptovalute bitcoin, posvečena pa je tehnologiji veriženja podatkovnih blokov oziroma tako imenovanemu blockchainu, na katerem temeljijo kriptovalute. Kot v primeru fontane piva v Žalcu gre tudi v tem primeru za prvi tovrstni objekt ne le v Sloveniji, temveč tudi na svetu. Spomenik je postavila Mestna občina Kranj ob podpori kranjskih podjetji 3fs in Bitstamp. Obeležje so odprli župan Mestne občine Kranj Boštjan Trilar, predsednik društva Bitcoin Slovenija Jure Pirc ter državni sekretar Tadej Slapnik.

Slovesno odkritje prvega spomenika blockchain tehnologijam

Edinstven spomenik vse od odkritja vzbuja veliko pozornosti tudi v tujini

Ob odkritju spomenika je minevalo desetletje odkar je javnosti anonimni posameznik ali skupina, pod psevdonimom Satoshi Nakamoto, ustvarilo prvi podatkovni blok ter tako začrtalo genezo tehnologiji veriženja podatkovnih blokov. Z odkritjem spomenika je Slovenija v svet poslala sporočilo, ki poudarja njeno odprtost za digitalizacijo, dojemljivost za uporabo novih tehnologij ter gostoljubnost za progresivno miselnost, ki ne stremi zgolj k optimizaciji vsakodnevnega bivanja, marveč k medsebojnem zaupanju, transparentnosti ter sodelovanju. Ob tem pa bo domačinom predstavljalo opomnik za odprtost do novega, kar je osnova za kvalitetnejše življenje v prihodnosti. Hkrati pa spomenik vse od odkritja vzbuja veliko pozornosti tudi v tujini.

Spomenik zanimiv arhitekturno, urbanistično in tudi turistično

Po besedah pobudnikov predstavlja decentraliziranost povezovanja. Slovensko zanimanje za kriptovalute izhaja oziroma se odraža tudi v delovanju kranjskega Bitstampa, ki je ena največjih svetovnih tržnic za nakup in prodajo kriptovalut, njena ustanovitelja Nejc Kodrič in Damijan Merlak pa se v zadnjih letih uvrščata visoko na lestvici najbogatejših Slovencev.

V Mestni občini Kranj menijo, da je  spomenik je kot poklon uporabnim perspektivam novih tehnologij zagotovo zanimiv arhitekturno, urbanistično in tudi turistično. S postavitvijo v svet pošiljajo sporočilo o odprtosti in tehnološki naprednosti mesta Kranj in Slovenije. Pri tem pa pričakujejo, da bodo v podjetniškem svetu tudi z njim oziroma zaradi njega postali še bolj prepoznavni.

Tudi Izbira lokacije za postavitev obeležja blockchainu ni bila naključna, opozarjajo, – Krožišče namreč simbolizira decentraliziranost, poglavitno lastnost blockchaina, ter omreženost, povezljivost in možnost izbire več poti.

Avtor:

Do sedaj je napisal 443 objav.

Odgovori