Primerjava celoletnih gum in zimskih gum

December 9, 2019 | Avtor: | Objavljeno v Razno

Vsako leto, ko se bližajo mrzli dnevi, morajo vozniki pomisliti na menjavo gum. 15. november je datum, ko je potrebno po Zakonu o cestno prometnih predpisih letne gume zamenjati z zimskimi. Vse tistim voznikom, ki na svojih vozilih uporabljajo celoletne gume, pa letnih in zimskih gum ni potrebno menjati. In kakšna je razlika če imate na vašem vozilu celoletne ali pa zimske gume?

 

Kdaj uporabljamo celoletne gume in kdaj zimske?

Kot že samo ime pove, lahko celoletne gume uporabljate preko celega leta, saj predstavljajo nekakšen kompromis med zimskimi in letnimi pnevmatikami. Ker pa gre za kompromis, se je potrebno zavedati, da takšne gume ne bodo nikoli tako kakovostne in ne bodo imele takšnih voznih lastnosti, kot jih imajo zimske pnevmatike, ki so izdelane izključno za zimske razmere.

V kolikor imate na vašem vozilu zimske pnevmatike, potem jih je potrebno obvezno montirati na vaša vozila pred 15. novembrom. Z njimi se lahko vozite do 15. marca ali pa še dlje, če so na cesti še vedno zimske razmere. Nekateri vozniki prakticirajo, da zimske gume uporabljajo tudi poleti, vendar to nikakor ni priporočljivo, saj se takšna guma popolnoma drugače obnaša na vročem asfaltu, prav tako pa je večja poraba goriva.

 

Kdo uporablja celoletne gume in kdo zimske gume?

Nekateri vozniki menijo, da so celoletne gume dovolj dobre v primeru, če so mile zime z malo snega. Vendar pa se je potrebno zavedati, da se zimske gume od letnih in celoletnih razlikujejo tudi po gumeni zmesi, ki je prilagojena na nizke temperature v hladnem delu leta.

Zato je uporaba celoletnih pnevmatik smiselna le za tiste voznike, ki se pozimi ne vozijo veliko, oziroma na leto opravijo s svojim vozilom manj kot 10.000 km. Tovrstne gume lahko izberejo  tudi vozniki, ki živijo v mestu, pa v primeru novozapadlega snega vozilo raje pustijo v svoji garaži. Prav tako jih lahko brez problema uporabljajo vozniki v obmorskih krajih, kjer temperature pozimi niso tako nizke kot pa v osrednjem delu Slovenije.

Na drugi strani pa naj zimske gume zagotovo uporabljajo vozniki, ki se vsakodnevno vozijo po hribovitih cestah z veliko ovinkov, saj nujno potrebujejo dober oprijem in stabilnost na cesti. Veliko sveže zapadlega snega, poledenel in zvožen sneg, vzponi in spusti, neasfaltirane ceste so torej razmere, ki zahtevajo pravo zimsko pnevmatiko.

 

Lastnosti zimskih in celoletnih gum

Glede na to, da se celoletne gume lahko uporabljajo celo leto, zimske pa zgolj pozimi, je logično, da obstaja med njimi velika razlika v sestavi gumene zmesi. Celoletne gume so izdelane iz trše gumene zmesi, ki lahko zdrži tudi visoke poletne temperature, zimske gume pa so narejene iz gumene zmesi, ki ostane prožna na zasneženi in poledeneli cesti. Celoletne gume so v svoji osnovi narejene za mokro in suho cesto, zimske gume pa za dober oprijem na snegu in ledu.

Obe vrsti gum se med seboj razlikujeta tudi v tekalni površini. Celoletne gume imajo takšno strukturo tekalne plasti, ki je primerna za različne vremenske razmere in ob nizkih temperaturah otrdi. Pri zimskih gumah pa opazimo tekalne plasti z globljimi žlebovi in ostrimi nepravilnimi robovi, in ostanejo pri nizkih temperaturah prožne.

 

Oznake na gumah

Verjetno ste že opazili, da imajo vse gume ob strani odtisnjene oznake, na podlagi katerih smo seznanjeni z osnovnimi lastnostmi gum. Te so izjemno pomembne, saj na podlagi njih med drugim izvemo podatke o višini in širini gum, njihovemu premeru ter indeksu nosilnosti in hitrosti. Poleg tega je vtisnjen še datum izdelave.

Poleg zgoraj omenjenih oznak, pa imajo celoletne gume tudi oznako M+S in all season. Oznaka M+S pomeni mud and snow, torej so gume primerne tako za blato kot sneg. Tudi zimske gume imajo oznako M+S, vendar imajo poleg tega še oznako snežinke. To pomeni, da so prilagojene zimskim razmeram in vam bodo zagotovo nudile boljši oprijem v zahtevnih zimskih razmerah kot pa celoletne gume.

 

Stroški nakupa in menjave pnevmatik

Če pomislimo, koliko škode in stroškov, ali v najhujšem primeru poškodb, si lahko nakopljemo z enim trkom avtomobila, potem je potrebno dobro razmisliti, ko se odločate za nakup najbolj primernih gum. Ne glede na to, za katero vrsto gum se odločate, vam svetujemo, da pri nakupu pnevmatik e varčujete.

Ker pa se marsikomu še vedno zdijo stroški nakupa in menjave gum pretirani, se pogosto odločajo za nakup celoletnih gum. Za razliko od zimskih gum, celoletnih gum ni potrebno menjati dvakrat na leto in s tem privarčujete pri stroških menjave. Če doma nimate dovolj prostora, je potrebno v to všteti tudi prostor za shranjevanje gum in s tem povezane stroške.

 

 

Avtor:

Do sedaj je napisal 438 objav.

Odgovori