Pregledi za zdravje naših oči

November 19, 2018 | Avtor: | Objavljeno v Razno, Zdravje

Za zdravje naših oči so temeljnega pomena tudi redni okulistični pregledi. Ti zajemajo meritev dioptrije za daljavo in za bližino, poleg tega pa še pregled ozadja očesa, merjenje očesnega pritiska in prepoznavanje očesnih bolezni. Lahko pa zajemajo tudi pregled barvne slepote, količine solz in solznega filma ter vidnega polja.

Pregled oči na dve leti

Na splošno velja, da so okulistični pregledi priporočljivi na vsaki dve leti. Če smo uporabniki kontaktnih leč, pa se nam pregled priporoča prav vsako leto. Pregled pa je potrebno opraviti še pred tem, če opazimo, da je naš vid slabši ali če opazimo katere koli druge vidnejše spremembe, ki so povezane z našimi očmi.

Redni okulistični pregledi so pomembni predvsem zaradi morebitnih očesnih bolezni. Pri tem mislimo na povišan očesni tlak, obolenje roženice ali na bolezni očesnega ozadja. Na zdravje naših oči lahko vplivajo tudi sladkorna bolezen in visok krvni tlak.

očesni pregled pri optiku

Okulistični pregledi so potrebni tudi za naše malčke. Priporočljivo je, da vsak otrok prvi pregled pri okulistu opravi, ko dopolni tri leta. Še zlasti pri njih je pomembno, da dovolj zgodaj ugotovimo, ali imajo težave z očmi. Tako imajo otroci veliko več možnosti za odpravo očesne napake. Za zgodnje prepoznavanje težav z očmi je namreč značilno, da dajejo veliko boljše in tudi bolj učinkovite rezultate.

Cenik okulističnih pregledov

Okulistični pregledi nas lahko različno stanejo. Vemo, da se taki pregledi uvrščajo v več različnih storitev. Lahko gre za okulistični pregled ob nakupu očal, pregled splošne vrste, razširjen okulistični pregled ali za pregled za leče skupaj z uvajanjem. Glede na vrsto storitve se določi tudi cena, ki je napisana na ceniku določenega ponudnika okulističnih pregledov.

očala z dioptrijo

Pregled za kontaktne leče

Okulistični pregledi zajemajo tudi pregled za kontaktne leče. Ta zajema meritve naše točne dioptrije, meritev bazne krivine očesa, pregled solznega filma ter meritev očesnega pritiska. Na podlagi vseh tovrstnih meritev optometrist ugotovi, ali so kontaktne leče sploh primerna izbira rešitve za naše oči. Na podlagi tega se določi tudi vrsta očesnih leč za nas. Na trgu je veliko izbire, a prav vsa seveda ni primerna za nas. Izbiramo med tistimi, ki nam jih priporočijo v ambulanti.

Avtor:

Do sedaj je napisal 443 objav.

Odgovori